British Open The Open Championship

The Open Championship, også kalt «British Open» eller simpelthen «The Open», er en av de fire største golfturneringene i verden.

Den arrangeres årlig i Storbritannia, og er en veldig prestisjefylt turnering.

8 spillere og et dødsfall

Den første «Open Championship»-turneringen ble arrangert i Prestwick Golf Club i Skottland den 17. oktober 1860. Det var bare profesjonelle som fikk lov til å delta, og totalt møtte åtte spillere opp. De åtte karene spilte tre runder på Prestwicks åtte-hulls bane. Turneringen ble ferdig på en dag. Vinneren var Willie Park Sr. som slo den kjente Old Tom Morris med to slag.

Året etterpå ble turneringen åpnet for amatører også. Da stilte åtte glade amatører opp for å bryne seg mot ti profesjonelle spillere.

Grunnen til at The Open Championship i det hele tatt ble arrangert var at året før, i 1859, døde Allan Robertson. Robertson var regnet som den beste golferen i Storbritannia, så etter hans død trengte de en turnering til å finne ut hvem den nye golf mesteren skulle være.

Nytt trofè måtte til

Opprinnelig så var vinnertrofeet «the Challenge Belt», som var et rødt lærbelte med en sølvspenne. I 1870 tok denne tradisjonen slutt etter at Young Tom Morris (jepp; sønn av Old Tom Morris!), fikk lov til å beholde beltet etter at han vant turneringen tre ganger på rad. Uten noe trofè å dele ut, besluttet arrangørene å gå til det drastiske steg å avlyse hele turneringen i 1871!

I 1872 vant Young Tom Morris for fjerde gang på rad. Denne gangen fikk han en medalje i premie. Etter denne seieren ble også et nytt trofè laget; «The Golf Champion Trophy», eller «The Claret Jug», som fremdeles blir brukt den dag i dag.

Få utenlandske vinnere

I begynnelsen ble «The Open Championship» dominert av skotske, profesjonelle golfere. The Open har alltid vært dominert av profesjonelle, og bare seks amatører har vunnet turneringen. Disse seks amatørseierne skjedde helt tilbake i perioden 1890 til 1930.
Den siste av disse seks seierherrene var Bobby Jones. Han var en av de seks amerikanerne som vant turneringen mellom første og andre verdenskrig, hvor førstemann hadde vært Walter Hagen i 1922. Disse seks amerikanerne og den franske Arnaud Massy som vant turneringen i 1907, var de eneste vinnerne som ikke kom fra Skottland eller England frem til 1939.

Den første vinneren etter andre verdenskrig var amerikanske Sam Snead, som vant i 1946. I 1947 så vant den nord-irske Fred Daly. Selv om det har vært mange vinnere fra Skottland og England, så var Daly den eneste irske seierherren helt frem til 2007, da den irske Padraig Harrington gikk av med seieren.

Hvordan kvalifisere

Det er 156 plasser i hvert Open Championship, og invitasjoner blir sendt ut til disse golferne:

– «Topp 50»-spillerne i «The Official World Golf Ranking». Dette betyr at eliten i golf aldri er utestengt.

– «Topp 30»-spillerne i forrige sesongs «Europa Tour» og «PGA Tour». De fleste av disse vil allerede være med blant «topp 50»-spillerne i «The Official World Golf Ranking».

–  Alle forrige vinnere av The Open Championship som fortsatt er under 60 år på den siste dagen av turneringen. Hvert år så velger en stor del av disse å ikke delta.

– Alle spillere som har vunnet en av de tre andre store golfturneringene i verden.

– «Topp 10»-spillerne fra fjorårets Open Championship.

– Vinnere fra «The Amateur Championship» eller «The US Amateur», men bare hvis man fortsatt har amatørstatus.

– Vinnere fra kvalifiseringsturneringene.

Hvis det da fortsatt er igjen noen ledige plasser, så vil disse bli tilbudt de spillerne som ligger høyest på The Official World Golf Ranking.