Muirfield Golf Course, Skottland


Muirfield golfbane, eller Golf Course på engelsk, er en kjent golfbane som ligger i Gullane, Øst Lothian, Skottland.
Muirfield er også hjemmet til verdens eldste, verifiserte golfklubb; ”The Honourable Company of Edinburgh Golfers”.

Nye og større baner

Golfklubben «The Honourable Company of Edinbourgh Golfers har medlemslogger som går helt tilbake til 1744, da klubben ble stiftet.

I 1744 besluttet klubbens medlemmer å enes om 13 gyldne ”Rules of Golf”. Det var dette som var reglene i den første turneringen som klubben arrangerte. Turneringen, som vant sted på Leith golfklubb, ble vunnet av John Rattray. Han ble utropt til golfklubbens leder og signerte de tretten golfreglene.

Klubben spilte på de fem hullene på Leith golfbane i nesten ett århundre, men for mye trafikk på denne banen tvang klubben i 1836 til å flytte til «Musselburghs Old Course» ni-hulls golfbane. Musselburghs Old Course er, i likhet med mange andre prestisjefylte, skotske golfbaner, en offentlig golfbane. Etter hvert ble også denne banen for liten og for folksom for klubbens medlemmer.

The Open Championship

I 1891 bygde klubben sin egen, private atten-hulls golfbane i Muirfield, og de tok ”The Open Championship” med seg dit. The Open Championship er en veldig prestisjefylt golfturnering, ikke bare i Skottland, men over hele verden. Dette førte til stor sorg blant Musselburgh da de senere mistet sin eksklusive enerett til å arrangere The Open Championship.

Den kjente skotske golferen Old Tom Morris designet banen til stor applaus fra alle. Deretter gikk banen gjennom flere endringer og forbedringer helt fram til 1920 årene. Siden den tid har Muirfield vært så og si uendret.

Den første The Open Championship turneringen som ble holdt på banen var i 1892. Det var første gang kampene i en turnering ble holdt over fire runder, eller 72 hull.

Medlemskap for kvinner? Njaaa…

Selv om kvinner kan spille på banen som gjester eller besøkende, kan de ikke ha medlemskap. I mai 2016 ble det holdt en avstemning over om dette forbudet skulle fortsette. Majoriteten stemte for at forbudet skulle bli opphevet, men med mindre enn to tredjedelers flertall. De gamle klubbreglene tilsa derfor at forbudet mot kvinnelige medlemmer likevel ikke kunne fjernes fra golfklubbens statutter.

Dette førte til at arrangørene av The Open Championship fjernet Muirfield fra banene som kunne arrangere The Open Championship. Kort tid etter denne kunngjøringen gikk klubbens sekretær, Stuart McEwen, ut i media og erklærte ”dette er veldig hardt overfor både klubben, lokalbefolkningen og Skottland”.

Det er nå besluttet å avholde ny avstemning omkring å la kvinnelige golfere få innpass i klubben på lik linje med menn. Det er surt å endre på et flere århundrer gammelt hegemoni for menn, men enda vondere å miste retten til selv å være med å arrangere flere utgaver av Open Championship i framtiden.

Golfbanen i dag

Muirfield golfbane har, som nevnt tidligere, forandret seg en del frem til begynnelsen av 1900-tallet. For eksempel så har banen blitt en god del utvidet.
Dette ser vi hvis vi f.eks sammenligner lengden på banen fra 1959 og i 2016. I 1959 hadde banen en lengde på 6.223 menter, mens den nå har en lengde på 6.625 meter. Banen har vokst 400 meter på seksti år, noe som ikke er dårlig bare det.

Som nevnt tidligere er banen en atten-hulls, og er på 71 par. Ett par er det teoretiske antallet slag en gjennomsnittlig golfspiller trenger for å klare et hull. Så i teorien burde gjennomsnittet av golfspillere bruke 71 par, eller golfkølleslag, på de atten hullene.

Privacy Policy