PGA Championship, USA

PGA Championship er en golfturnering som blir arrangert årlig av «Professional Golfers Association of America».
Turneringen er en av de fire store golfturneringen som blir arrangert i verden.

Historie

Den aller første PGA Championship turneringen ble arrangert i oktober 1916 på ”Siwanoy Country Club” i Bronxville, New York, USA. Jim Barnes gikk av med seieren, og premien hans var 500 dollar, og en diamantbelagt gullmedalje, donert av forretningsmannen Rodman Wanamaker.

Wanamaker var grunnen til at PGA ble stiftet i februar 1916. Måneden før hadde Wanamaker arrangert en lunsj for de største profesjonelle golferne i ”Wykagyl Country Club” i New Rochelle, i nærheten av New York.
De fremmøtte la planene til det som skulle bli PGA. I senere tid har golf historikere kalt møtet i Wykagyl «PGAs fødestue». Denne nye organisasjonens formann var Robert White; en av Wykakyls mest kjente golfere for hundre år siden.

Hjemmehørende på østkysten

PGA Championship turneringen blir hovedsakelig arrangert på østkysten av USA, bare ti ganger på 100 år har den dratt vestover. Sist gang turneringen ble arrangert vestpå var for 18 år siden i Sahelee, øst for Seattle.

New York er den staten som har arrangert turneringen flest ganger, tolv totalt. Etter New York kommer Ohio, som har arrangert elleve ganger. Deretter har vi Pennsylvania som har stått som arrangør ni ganger.

Nødvendige kvalifikasjoner

Invitasjoner til å spille under PGA Championship blir sendt ut til alle golfere som oppfyller èn eller flere av kriteriene nedenfor:

– Er en tidligere vinner av PGA Championship

– De fem siste vinnerne fra en av de tre andre store golfturneringene

– Den siste Senior PGA Championship vinneren

– Topp 15 spillere i forrige PGA Championship

– Topp 20 spillere i forrige PGA Professional National Championship

– De 70 spillerne som tjener mest etter PGAs pengeliste. Listen starter uken etter fjorårets PGA Championship og slutter to uker før årets PGA Championship.

– Medlemmer av USAs eller europeiske Ryder Cup lag, men bare om spillerne er med på topp-100-spillere i henhold til Official World Golf Ranking en uke før turneringen starter.

– Vinnere fra turneringer sponset eller godkjent av PGA siden fjorårets PGA Championship.

PGA forbeholder seg også retten til å sende ut sine egne invitasjoner til spillere, selv om disse eventuelt ikke oppfyller noen av kriteriene ovenfor.

Totalt så er det 156 plasser i hvert PGA Championship, og hvis det fremdeles er igjen ledige plasser etter at invitasjoner har blitt sendt til alle som oppfyller kriteriene ovenfor, så vil invitasjoner bli sendt til de neste på PGAs pengeliste.

Vinnere

Som allerede nevnt, så var britiske Jim Barnes PGA-turneringens første vinner. Premien hans var på 500 dollar. Etter at Barnes vant i 1916 så har turneringen blitt arrangert hvert år, med unntak av når den ble avlyst under av første og andre verdenskrig.

Turneringen har hovedsakelig blitt dominert av amerikanere, men det har vært vinnere fra en del andre land også. Golfere fra England, USA, Australia, Sør-Afrika, Zimbabwe, Fiji, Irland, Sør-Korea, Tyskland og Nord-Irland har alle vunnet turneringen.

Årets vinner var amerikanske Jimmy Walker, og han tok med seg en førstepremie på småpene 1,8 millioner dollar hjem.

Rekorder

Walter Hagen og Jack Nicklaus har begge rekorden for flest seiere, begge har vunnet turneringen fem ganger. Jack Nicklaus har også rekorden for flest andre plasser, med sine hederlige fire ganger.

Den eldste vinneren av turneringen er Julius Boros, som var 48 år og 142 dager gammel da han vant i 1968. Den yngste vinneren derimot er Gene Sarazen, som var 20 år og 174 dager da han vant i 1922.