The Old Course Verdens eldste golfbane


Prestisjefulle «The Old Course» i St. Andrews, Fife, Skottland, betraktes som verdens eldste golfbane.

The Old Course regnes som «golfens fødested» siden verdens første golfkamp ble spilt der tidlig på 1400-tallet. Golf vokste i popularitet helt frem til 1457, da kong James II av Skottland forbød golfspilling.
Han mente at unge menn brukte altfor mye tid på golf, og at de heller burde øve på bueskytingen sin. Forbudet ble opphevet først i 1502 da den senere kong James IV selv ble en golfspiller, og tillot også andre å utøve denne sportslige, skotske oppfinnelsen.

Konk og kaniner

The Old Course ble offisielt en golfbane i 1552, da erkebiskop John Hamilton ga folket i St. Andrews tillatelse til å spille på slettene. Lokalbefolkningen var ikke sene om å gjøre de gamle saue-beitemarkene om til en ordentlig golfbane.

I 1754 gikk 22 embetsmenn, professorer og landeiere sammen og stiftet foreningen «The Society of St Andrews Golfers», eller «St Andrews Links». Senere ble denne foreningen til «The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews» som i dag er det største og mest innflytelsesrike golforganet utenfor USA og Mexico.

St Andrew Links fikk seg en ordentlig skrekkopplevelse da de i 1797 gikk konkurs. Bystyret i St Andrews ble enige om at de skulle tillate kaninoppdrett på golfbanen for å skape inntekter. Etter tjue år med krangel og kjøttproduksjon på banen, ble kaninoppdretterne og golferne enige om at golfbanen igjen skulle brukes til golf. Da var det en landeier og ivrig golfspiller; James Cheape av Strathtyrum, som kjøpte golfbanen og forærte den til klubben St Andrews Links.

Samme hull – itteno’ tull

Golfbanen ble til uten noe særlig hjelp av arkitekter. Merkbare bidrag til banens design ble gjort av Daw Anderson på 1850 tallet, og av Old Tom Morris, som designet det første og det attende hullet.

Opprinnelig så ble de samme hullene brukt gang på gang. Etter hvert begynte entusiastiske golfspillere, som var lei av å spille det samme hele tiden, å bytte retning hver gang de spilte.
Dette skjedde også fordi golf begynte å bli så populært at mange spilte på banen samtidig. Flere golfere kunne dermed spille på det samme hullet, men fra forskjellige retninger etter hver runde.

Mesterskap

The Old Course er også hjemmet til ”The Open Championship”, som er den eldste store golfturneringen i verden. The Old Course har arrangert The Open Championship 29 ganger siden 1873, og siste turnering var i 2015. De 29 gangene The Old Course har arrangert The Open Championship er flere ganger enn noen annen golfbane har arrangert en turnering. The Open Championship arrangeres nå hvert femte år.

Å vinne en turnering i The Open Championship er en stor bragd for enhver golfer, men den er enda større hvis man vinner den på The Old Course, på grunn av dens lange historie og tradisjon.

Vi bestemte oss å sammenligne turneringene i 1873 og 2015, og se hvor stor forskjell det er. Vinneren i 1873 var Tom Kidd, og dette var første gang The Open Championship ble arrangert på en 18 hulls bane. I stedet for tre runder på en 12 hulls bane så tok de to runder på 18 hulls banen. Den skotske Tom Kidd vant 11 britiske pund.

I 2015 vant den amerikanske Zach Johnson turneringen. Dette var den hundre-og-førti-fjerde gangen The Open Championship ble arrangert. Førstepremien som Johnson tok med hjem var på 1,15 millioner britiske pund.

Da håper vi at denne artikkelen har lært deg litt om The Old Course, og dens historie blant annet med The Open Championship. The Old Course regnes som en av verdens mest prestisjefylte golfbaner å spille på siden den er så historisk.

Privacy Policy