US Open The US Open Championship


The US Open Championship, eller The US Open, er en av verdens mest kjente golfturneringer. Den arrangeres hvert år i USA.

Britisk dominans først

Den aller første «US Open»-turneringen ble holdt 4. oktober 1895. Det skjedde på en ni-hulls bane i Newport Country Club på Rhode Island, USA. Turneringen ble spilt med fire runder (36 hull), og den var unnagjort på èn dag.

Ti profesjonelle spillere og en amatør deltok. Vinneren var en 21 år gammel brite ved navn Hoarce Rawlins. Rawlins hadde ankommet USA i januar samme år for å registrere seg som medlem i vertsklubben. Førstepremien han vant var på 150 dollar, og han fikk også en medalje som var verdt 50 dollar. Klubben hans fikk «US Open»-pokalen, overrakt av USGA (United States Golf Association).

I begynnelsen ble turneringen dominert av britiske golfere. Det var ikke før femten år senere, i 1911, at Josh M. McDermott ble den første amerikanske golfspilleren til å vinne turneringen. Deretter gikk det ikke lang tid før amerikanerne overtok dominansen i turneringen. «US Open» utviklet seg snart etter dette til en av de fire største golfturneringene i verden.

Siden 1911 har turneringen stort sett bare blitt vunnet av amerikanere. Faktisk er det bare spillere fra seks andre land som har vunnet siden 1950, og da spesielt Sør-Afrika, som har vunnet fem ganger.

Fire ikke-amerikanere vant på rekke og rad fra 2004 til 2007. Vinnerne kom fra Sør-Afrika, New Zealand, Australia og Argentina. Alle disse landene ligger sør for Ekvator, og Graeme McDowell fra Nord-Irland, som vant turneringen i 2010, ble den første europeeren som vant turneringen siden briten Tony Jacklin vant i 1970.
Tre europeere vant de neste fire turneringene etter McDowells seier i 2010. Det betyr at det bare har vært tre amerikanske seiere i de elleve turneringen som fant sted i perioden 2004 til 2014.

Million-økning

Som nevnt tidligere så var britiske Hoarce Rawlins den første vinneren av turneringen. Premien hans var som sagt på 150 dollar.
La oss sammenligne Rawlins’ seier i 1895 med den nyligste seieren i turneringen. Den gikk til amerikanske Dustin Johnson i 2016. Førstepremien som Johnson tok med seg hjem, var på 1,8 millioner dollar. Det betyr at førstepremiens verdi har økt med 1.799.850 dollar på 120 år. Det er slettes ikke en unormalt stor økning når man tar med inflasjonen i beregningen.

Vinnerne av turneringen har stort sett vært amerikanere, men det har også kommet vinnere fra noen andre land. Her er en liste over de andre landene som har vunnet turneringen og banket amerikanerne på hjemmebane; England, Skottland, den britiske staten Jersey, Sør-Afrika, Australia, New Zealand, Argentina, Nord-Irland og Tyskland.

Willie Anderson, Bobby Jones, Ben Hogan og Jack Nicklaus deler alle rekorden over flest US Open seiere, hvor de har fire seiere hver.

Hale Irwin er den eldste vinneren av US Open. Han vant i en alder av 45 år og 15 dager i 1990. John McDermott er derimot turneringens yngste vinner. Da han vant i 1911 var han en jypling på 19 år, 10 måneder og 14 dager.

Gjengangere

Hvert år arrangeres «US Open» på en ny bane, men noen baner blir brukt flere ganger. Oakmont County Club i Oakmont, Pennsylvania, har arrangert turneringen flest ganger. Totalt hele ni ganger. Dette skjedde i 1927, 1935, 1953, 1962, 1973, 1983, 1994, 2007 og 2016. Oakmont skal også arrangere turneringen i 2025.

New York er den staten som har arrangert turneringen flest ganger, hele 18 ganger på åtte forskjellige golfbaner og -klubber.

Privacy Policy