Golfturneringen «The Masters», USA


The Masters Championship er en ev de fire store golf turneringene i verden. Den arrangeres i den første uken av april, hvert år samme tid. Dette gjør at «Masters» alltid er årets første av de fire store turneringene som spilles.

I motsetning til de tre andre, store golfturneringene, så arrangeres «The Masters» på samme plass hvert år; i Augusta National Golf Club –  en privat golfklubb i Georgia, USA.

Banen

Golfbanen til Augusta National Golf Club ble unnfanget som en idè hos den kjente golferen Bobby Jones. Etter at han sluttet som proffspiller ville han gjerne bygge sin egen golfbane. Mange års proffspill hadde gitt han solid peiling på hva som ville være perfekt. Han fikk hjelp av Clifford Roberts som senere ble formann for klubben.

Jones og Roberts kom over et stykke jord i Augusta, Georgia, og da sa Jones, «Dette er perfekt! Det er akkurat som om dette stykket med jord bare har ligget her og ventet på å bli gjort om til en golfbane!»

Jordstykket hadde vært en indigo plantasje tidlig på 1800-tallet, og et gartneri siden 1857.

Jones leide inn Alister MacKenzie for å hjelpe til med å designe banen. Arbeidet begynte i 1931, og banen ble offisielt åpnet i 1933. Dessverre døde MacKenzie før den første Masters-turneringen rakk å bli spilt.

Blomsterhull, forlengelse og avkorting

Eiendommen banen var som sagt tidligere et gartneri, og hvert hull på banen er oppkalt etter en plante. Dette har ført til at hullene har morsomme navn som Gran, Einer og Gul Jasmin.

I 1940 hadde banen en lengde på 6.218 meter, og nå har den en lengde på 6799 meter. Banen har faktisk vært ni meter lengre enn dette også, men i 2009 stusset de den litt ned fra 6.808 meter.

I likhet med mange andre golfbaner så har Augusta National drevet og forlenget banen sin i nyere tid. I årene mellom 2001 og 2006 forlenget de den med nesten 500 meter, noe som ble kritisert av flere.
Blant de mange som klagde på baneforlengelsen, finner vi flere av Masters’  beste spillere; Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Tiger Woods og Gary Player.
Woods sa at, «…de som slår kortere vil støte på problemer». Formann Hootie Johnson Augusta National var uanfektet og svarte; «…vi er komfortable med det vi gjør med banen.». Gary Player endret syn på den siste forlengelsen etter han fikk prøvespilt en runde; «Det har vært mye kritikk, men nå som jeg selv har spilt på banen, så synes jeg ikke at det som har blitt sagt er rettferdig.»

Banen er på 72 par, eller 72 slag en gjennomsnittlig golfspiller trenger for å klare alle hullene.

Kyr og kalkuner under krigen

Den første Masters turneringen, eller «Augusta National Invitational», som den da het, begynte den 22. mars 1934. Den første turneringsvinneren var Horton Smith. «Masters»-navnet på turneringen ble tatt i bruk i 1939.

Opprinnelig ble bare Bobby Jones’ kollegaer invitert. Jones hadde søkt om å få holde The US Open Championship på banen, men arrangørene avslo. De mente at sommerklimaet i Georgia kunne by på problemer under tevlingene.

Turneringen ble ikke holdt i 1943 til 1945 på grunn av andre verdenskrig. Hele USA mobiliserte for å bidra med hva de kunne i krigen, så golfklubben begynte med oppdrett av kyr og kalkuner på banen til inntekt for hæren.

Den grønne jakka

«De store tre», som var golfspillerne Jack Nicklaus, Gary Player og Arnold Palmer, dominerte turneringen i årene 1960 til 1978. De vant til sammen elleve kamper i løpet av disse årene.

Jack Nicklaus begynte å spille på tidlig 1960-tallet, og han ble en rival for den kjente Arnold Palmer. Nicklaus vant den ”grønne jakken” i 1963, hvor han slo Tony Lema.

Den grønne jakken er vandringstrofeet til Augusta National Club. Hvert år overrekkes jakken av fjorårets vinner til den nye vinneren. Hvis fjorårets vinner ikke er tilgjengelig eller har vunnet flere år på rad, blir jakken i stedet overrekt av klubbens formann.

Privacy Policy